Vila för att orka!

Hittade denna fantastiska text på Facebook. Jag skrev den för exakt ett år sedan, på dagen då jag kände mig redo att "komma ut ur garderoben" och visa hur jag egentligen mådde. Nu ett år senare mår jag så mycket bättre och jag fylls av tacksamhet över de människor som betyder mycket för mig. Som finns kvar efter år av konstigheter och tokigheter. 

Det finns så mycket fint i världen och det här har fått mig att vakna upp. De dåliga dagarna som kommer nu och försvinner igen, de är liksom vörda att finnas eftersom jag vet att det finns något nytt bättre på andra sidan av dem. Jag vet ju att jag mår så mycket bättre efter bakslagen och jag vet också vilka jag ska vända mig till under de dagar av ångest ock oro som dyker upp.
Jag vet att 2016 varit ett år av många upplevelser, oro, trauman och panik, men också så mycket kärlek! Så mycket vänskap, så många fina som ställer upp trots allt. Som finns! Så mycket fint att vara tacksam för istället för att vara gnällig; tjurig och otacksam. 
Skriv inläggstext 

Till alla, som liksom jag, kämpar med att finna ro.
Mod att bara vara.
Mod att släppa och låta saker vara som de är.
Till alla som liksom jag, kämpar för att släppa på allt det perfekta, duktiga, präktiga.
På bilden av hur allt "ska vara" i en värld av Cornflakes-familjer.
Till alla som liksom jag, kämpar med att hantera alla intryck , känslor och händelser som är livet.
Till alla, som liksom jag, kört över sig själv gång på gång med mottot "ge aldrig upp" , "you can do it". 
Till alla er,som liksom jag, gång på gång klarat allt, bara för att det är sån du är, utan att en enda gång tillåtit dig själv att vila, vara lat. Som utsatt dig för den lömska smygande inre stress som sakta bryter ner den del av dig själv som är så viktig för allt i ditt liv. 
Din hjärna. 
För alla, som liksom jag, låtit allt gå före sig själv, som liksom jag fått stanna upp mitt i livet och ta en paus, helt ofrivilligt, eftersom den viktiga delen av dig, hjärnan, stängt av alla de funktioner du behöver för att klara din vardag, för att rädda sig själv från den  destruktiva 
Livsstil du valt att utsätta den för. 
Till alla er, och alla andra som kämpar med att klara allt, säger jag, 
våga vara lat, våga bara vara, våga vara nöjd med den du är. Våga vara stolt över att varken du eller någon annan är perfekt. Våga säg nej.
Våga älska och leva här och nu. 
Våga vara rädd. 
Var rädd om dig.
Och ha ett alldeles underbart liv❤️🙏🏻❤️
#utmattningssyndrom #vägentillbaka 
Tack alla fantastiska nära & kära för att ni funnits där i alla ups and downs.(ni vet vilka ni är☺️)För att ni orkat lyssna, lyfta & har sett. Och för att ni fortfarande gör det. ❤️❤️❤️
Tack för bilden som säger så mycket Christina!

Så ja! 

Jag är lat!
Äntligen har jag lärt mig att för att orka måste jag vara lat!!
Jag måste vila mitt huvud då och då för att orka med allt. 
Jag måste göra ingenting kanske till och med flera dagar i rad. 
För mig för dig och för alla runt oss. För om jag inte orkar så drabbar det ju er. 
Jag vilar för att orka!  
Äntligen har jag lärt mig och så får folk tycka vad de vill ! 
Puss på er 

Namaste 🙏🏼

Att förlora sig själv en liten stund.
Nu vet jag hur det känns.
Jag har aldrig varit så förvirrad som jag är nu, samtidigt som insikter och aha-upplevelserna bara haglar in.
Det är några år sedan jag lät stressen ta över mitt liv, några år med auto-pilot. Och nu när den inte är påkopplad hela tiden så vet jag inte riktigt åt vilket håll jag ska. Ibland känns det så säkert och jag fylls av visshet men i nästa stund vet jag inte längre om idén verkligen var så god...
Fram och åter.
Men ändå, det är jag som styr skeppet nu, inte reptilhjärnan och impulserna (jo ibland faktiskt ), och det är skönt men samtidigt så förvirrande.
Det är skönt med jullov och ledighet, men samtidigt läskigt med all tid som måste planeras ock struktureras. En svårighet som jag har skaffat mig med åren...(eller?).

En mycket klok och fin vän sa till mig strax innan jul att hon tyckte att jag var så stark. Hon undrade hur jag orkade med allt som hänt under hösten. Jag kunde inte svara annat än att jag inte hade haft något val. Man gör det man ska liksom. Jag blir stark då någon behöver mig. Men nu, när allt börjar ta slut, hur är man då? När man får bryta ihop, reagera, känna efter.!! Det är så mycket lättare att vara stark ock köra på än att känna efter hur det egentligen är...
När jag berättar för mina vänner hur vi har haft det de senaste månaderna hör jag hur surrealistiskt allt låter. Det är som om jag pratar om någon annan. Det här kan liksom inte ha varit vår vardag. Det är för orimligt liksom. Men samtidigt påminns jag om vilken fantastisk familj jag har, hur vi står enade ock stöttar varandra då det verkligen behövs.

Vi har haft en lite annorlunda jul i år. Sjukdomar och annat har satt stopp för firanden med många i släkten.
Jag har önskat mig och fått ingenting i julklapp av mina föräldrar.

Känslan då jag vaknade på juldagsmorgonen och tänkte på det, var skön. Jag kunde känna hur sovpaketen jag "fått" värmde och gav trygghet till barn i utsatta situationer.
Jag har ätit ock druckit med måtta hela helgen, det känns bra, att proppa i mig av godsaker då andra lider är svårt tycker jag. Jag har fortfarande svårt att tänka på hur sjukt mycket pengar vi lägger på jul varje år. 65 miljarder....
många matpaket till människor i krig...
så en lagom jul, med gåvor och samvaro med de närmsta, samt gåvor till organisationer som hjälper på plats i länder där människor behöver hjälp, det är en fin sammanfattning av helgen som gått..

Linnehanddukar som min mamma fållat av ett tyg som hennes faster en gång i tiden vävt! Så fint!!!
Akvarium är kul!

En gåva från min man, nya torkarblad till bilen är bra!

Jag har fått gåvor från barnen i skolan med. Det värmer!

Tack alla för en härlig helg!

Namaste! Så fint! De sa att de ville ge mig en present för att jag värnar om att man ska få känna att man duger som man är.

I ostbågelandet!
Första julen för den här lilla tomtenissan!
Spänningen är olidlig.. paketspelet är på..
Min vinst!
Älskade gammelfarmor ❤️
Favvo-platsen på jorden !
Med bärstol blir det lättare att ta sig fram!
Lillebror på toppen av Korpklint!
Andas
Is!!
Bara ta det lugnt en stund!

Jul jul , fröjdefulla jul ❤️🙏🏼❤️

Julefrid och julefröjd!
Jag sov till halv 9 idag, då väckte Lilleman mig och tyckte att det var dags att vakna. Det var så skönt att få sova ut trots att jag gick ock la mig kl 9 igår kväll. Idag känner jag mig lite "bakis", så där darrig ock lagom snurrig i huvudet. Funderar starkt på att inte åka till stan och handla julklappar idag. Eller så gör jag det för att kunna ta det lugnt i morgon.

en sån där aha upplevelse kom till mig imorse då jag och W diskuterade julens alla planer. Jag ritade upp en bild på vår familj som en ganska yvig spretig och rörig familj i stort behov av struktur och ramar. Var ska vi fira jul? Med vem? Hur länge? Varför? (Haha) och så vidare, och insåg medan jag pratade att detta är SKITViKTigT för mina barn! Alla gånger det brakar här hemma Beror det på missförstånd, dålig planering och att saker INTE blivit som det VAR SAGT.....
Jag har förut varit extremt bra på att hålla i trådar, planera och strukturera. Men ett par år (!!!!!!!!!) i hjärndimmans värld har minskat de förmågorna avsevärt vilket så klart kan leda till kaos... i vissa fall katastrof. Så nu, andas vi lugnt. Nu tänker vi efter före. Nu tänker vi familjen först och sen släkt och vänner. Vad funkar bäst för oss? Hur ska vi göra för att klara juldagarna med lugn och frid? Vad ger oss och våra närmaste en lugn och fridefull jul?

Kanske är vi en sån familj som behöver fira jul innan jul för att sedan dra oss undan under de mest intensiva dagarna i helgen? Kanske.
Eller så blir det så bra så nu när jag är förberedd och laddad inför det faktum att vi är som vi är. Och utifrån det skapar oss det lugn som vi alla behöver! I år längtar jag verkligen efter att få mysa med alla fina nära och kära både på Julaftons kväll och under juldagen. ❤️❤️❤️ så mycket kärlek ock fina släktingar!
Men jag måste vara rationell och planera. För det är nödvändigt för familjen oreda just nu.
Love U.😘

PS.
Jag har också börjat reflektera kring det här med en " vit jul".
Igår var jag på bolaget och skulle köpa vin. Jag bara gapade då jag såg hur urplockat det var på hyllorna. Herregud!!! Vad är det med oss och våra helger? Är en helg synonymt med alkohol?
Jag brukar inte bete mig illa då jag dricker, men i år tänker jag avstå alkohol på jul för alla barns skull som inte får ont i magen av för många pepparkakor, utan av oro för att någon ska dricka för mycket ock bete sig illa. Jag har även låtit bli att önska mig något i julklapp. I år hoppas jag att fler av oss rika svenskar skänker några av de 65 miljarder (!!!!!!!!!!!!) kronor vi lägger på julen, till barnen i krig. 88:- kostar det att skänka filtar till barnen i Mosul. För 150:- hjälper du barn och föräldrar att hitta varandra igen efter att bomber förstört hus och hem. För 300:- ger du ett krigsdrabbat barn möjlighet att få fortsätta gå i skolan. En julklapp mindre / person och du kan hjälpa ett barn i krig. Tål att tänkas på både en och två gånger..... eller hundra. Kom igen!
För alla barns rätt att må bra! ❤️❤️❤️Min bror tipsade mig om en vän till en vän som åker till ett flyktingläger i Libanon för att hjälpa till. Alla pengar du skänker till honom går oavkortat till människorna i de flyktinglägren. Man kan följa honom på Facebook och se vad pengarna går till.

Jag önskar er alla en kärleksfull jul.
Kom ihåg att vara snälla mot varandra och glöm inte att känna tacksamhet för alla de du har omkring dig.
Namaste